Vegårshei

Fjorden rundt er en flott søndagstur på Vegårshei

Vegårshei er en kjempefin kommune for oss el-syklister. I tillegg til hovedveiene, er det mange mindre veier hvor du finner idylliske steder du ikke kan kjøre til med bil.


Jeg har flere ganger parkert bilen ved Vegårshei stasjon, og syklet Fjorden rundt.


Ta til venstre ved den tidligere butikken midt i krysset nedenfor stasjonen. Følg veien mot Færsnes Gjestegård. Du kan jo stikke innom Stian (Mo Færsnes) og ta en kopp kaffe, før du følger veien videre.


Ta en tur utenom Langøya og en avstikker på veien til Raudsandmoen. Da kan du spise nistematen på ei av øyene midt i Vegår!


Etterpå følger du veien forbi Espeland-gårdene og tar til venstre i krysset  et lite stykke etter jernbane-overgangen på Espelandsmyr.


Hele runden er på omtrent 32 km. Mesteparten av turen sykler du på utmerket asfaltvei, men det er grusvei de om lag 5 kilometerne fra Killandsbukta til Mjåvatn. Ta det litt forsiktig, så du ikke kullseiler i løsgrusen i veikanten.

Ålkarhølen. Vannet ble ledet ut til høyre og ned i ålkaret.

Ved Råna mellom Sundet og Færsnes Gjestegård er det satt opp benker så du kan ta en pause og en kopp kaffe.

Klikk på kartskissen for større versjon.

Jeg har alltid vært fascinert av tog, og passer på å legge en del av sykkelturen på Vegårshei langs Sørlandsbanen. Dette er østgående ekspresstog som kjører forbi Vegårshei stasjon omtrent kvart over tre, og like etter passerer Ålkarhølen

Det er en stund siden det er blitt fanget ål i dette ålkaret.

Gammel og ny vei, side om side. De gamle grusveiene med gras i midten er de mest maleriske, men bussjåføren foretrekker nok asfaltveien.

På en av turene mine traff jeg Knut Sunde. Han tok en pause i vedsjauen for å prøve el-sykkelen.

Ved Karttjenn i nærheten av Sundet, er den sløyfa som gamleveien utgjorde, blitt en utmerket plass for tømmer og ved.

På et kart har jeg sett inntegnet jernbanespor fra Sørlandsbanen ved Ålkarhølen, til dette området et stykke fra Høldammen. Her er planert og bygget fine murer. Om det noen gang har vært tog her, vet jeg ikke.

Her kan folk melde seg på for å bli med på Vegår fiskefestival. Greit med en bit av gamleveien.

Ta til høyre fra hovedveien og sykle ut forbi Langøya. Her har jeg tatt en rast på Ormsundholmen. Veien går videre til Raudsandmoen, og det er en fin avstikker å sykle dit på bra grusvei. Tur/retur Langøya - Raudsandmoen er det 5 km, så pass på at du har strøm nok på batteriet til resten av turen også.

Kan denne garasjen være eid i fellesskap av to naboer, - den ene litt pertentligere enn den andre...?

Venstrespeil er svært nyttig. Ofte kommer biler bakfra uten at man hører dem. Bildet tatt på Vegårshei stasjon. Toget var forsinket pga. et tre som hadde falt over skinnene ved Hynnekleiv

Her ligger redskapen klar i tilfelle det blir nødvendig å sage seg fram til aviser og regninger.

En annen ettermiddag jeg kom hit, hadde eierne av en bobil funnet seg godt til rette her.

Bra
Sånn passe
Dårlig
 
 

Ønsker du å få invitasjoner og elsykkel-informasjon  rett i e-postboksen din?


Skriv deg på postlista!