Gjerstad

Gjerstad - der folk har

god tid og gode replikker

Når du ferdes på el-sykkel, vil du oppdage at på landsbygda er det lite stress og mas. Folk tar seg gjerne tid til en prat. Av og til blir du invitert inn på kaffe.


Det er trivelig å sykle i Gjerstad og gjersdølingene er vennesæle. De dyrker dessuten den gode replikk. En vinter for mange år siden ringte en risørmann til jernbanestasjonen og spurte om Gjerstadvannet var sterkt. NSB-betjenten svarte kjapt: "Å, ikkje sterkere enn at mi drikker det bart."

Da sønnen min Bendik og jeg el-syklet en av turene våre i Gjerstad, fikk vi sendt kirkeverge Torgeir Øverland og tre av folka hans ut på prøvetur. Fjerdemann avstod fra å prøve elektrisk kjøregreie. "Han er fra øvre Gjerstad", bemerket kirkevergen.


Flott bru over Prestfossen

Har du glemt å smøre niste, kan du stikke innom butikken ved kommunehuset. Deretter sykler du til Prestfossen og går av sykkelen for å ta en kikk på den flotte steinhvelvbrua. Gå (forsiktig) ned til elva og betrakt den nedenfra.

Hvis du har tid, synes jeg du skal svinge til høyre ved Katthølen og sykle noen ekstra kilometer og lukte på Drangedal. Ta en titt på steinarbeidene ved Skjenskjærafossen. Fin rasteplass.


Trivelig tur

Tilbake ved Auslandskrysset sykler du rett fram. Du er på grusvei, og har allerede oppdaget at du må ta det veldig pent noen plasser.

Det er ikke spekket med severdigheter, men en trivelig tur i fin natur til Frikjørka og videre til Holmen gård. Holmen gård er kjent som Norges Husflidslags nasjonale kurssenter fra 1973 til 2011. Holmen gård ble høsten 2015 solgt til eiere som vil drive stedet og skape 8 - 12 arbeidsplasser. Foreløpig hemmelig hvem eierne er.


Stor aktivitet

Selv om det ikke bor mer enn drøyt 2 500 sjeler i Gjerstad, er det en særdeles aktiv kommune. Foreningslivet står sterkt. Gjennom mange år har historielaget bidratt til identitet og godt selvbilde. Ta en kikk på Gjerstad Historielags hjemmeside.

I tillegg til sjølve Gjerstad hvor ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll og hans stab holder til, er det vokst fram et helt lokalsamfunn på Brokelandsheia. Her kjøper du alt fra brennevin til spiker, og tar etterpå en tur i regnskogen i Den Lille Dyrehage.

Aust-Agder-Blad i Risør er lokalavisa, men tidligere ordfører Rune Hagestrand har startet nettavisa iGjerstad som avspeiler mye av det som skjer i lokalsamfunnet.


Risørfolka ble svar skyldig

Med Brokelandsheia slipper gjersdølingene dessuten å dra til Risør, hvor de ofte er blitt drevet gjøn med. Ikke alltid med forventet utfall, for øvrig.

"Hva er tyngst, ett kilo bly eller ett kilo ull?" spurte noen byfolk en gjerdsøl.

"Bly, selvfølgelig!"

Da risørfolka hadde ledd fra seg, sa gjersdølingen: "Slepp ein kilo bly på det eine beinet og ein kilo ull på det andre, så oppdager du fort hå som e tøngst!"

Når du finner feil eller noe som bør endres i teksten - send meg en e-post!

Gjerstads varaordfører Inger Løite avbrøt med stor iver lunsjen på plenen foran kommunehuset, for å prøve en tur på el-sykkelen.

Fra Gjerstad stasjon til Egddalen kan du sykle på gamleveien og unngår nesten all biltrafikk.

Olav Rønningen (foran) og Torgeir Øverland benyttet anled-ningen til å prøve el-syklene da sønnen min Bendik og jeg var på sykkeltur i Gjerstad.

Klikk på kartskissen for større versjon.

Navnene på kartskissen har jeg funnet på Gule sider-kartet og andre kart jeg har googlet meg fram til.

Jeg vil svært gjerne ha tilbakemeldinger om feil!

Distanse: ca. 17 km

Med avstikker til Drangedalsgrensa: ca. 25 km

Passer som: ettermiddags-/kveldstur - litt drøy

Parkering: Gjerstad stasjon eller ved kirka

Veidekke: grus og asfalt ca. 60/40

Fiskemuligheter: tja...

Bading: ja (avstikker til Sandåkerhølen.)

Togtitting: absolutt (se NSBs rutetabell)

Diverse: kom i prat med en gjersdøling

Hvis du ikke skal ut og sykle midt i kjerketida, kan du parkere ved Almuestaua like nedenfor Gjerstad kirke. Her kan du også nyte utsikten over Gjerstadvannet og togstasjonen.

Enhetsleder Lasse Fosse kunne naturligvis ikke være dårligere enn varaordføreren.

"Paraskatelipse". Grunnstein til Abelsenteret utført i larvikit av billedhugger Knut Odden i 2006/2007.

Hva er best - grevling i taket eller tog i kjelleren...?

I Prestfoss mølle males det ikke lenger korn. Kulturen står i høysetet og mølla inneholder bl.a. lydstudio.

Det ser ut til å være en stund siden det var biltrafikk over gamlebrua. Den som kjører over nå, må rygge tilbake.

Hjemmelaget skilt gjør nytta.

Over Prestfossen går det to bruer. Gudskjelov var det ingen som i framskrittets navn fikk det innfallet å rive den gamle steinhvelvbrua da den moderne ble bygget. Hvilken synes du er finest?

Dette festet ble kanskje brukt av tømmerfløterne.

"Hvem er det som kjører på mi bru over Skjenskjærafossen [ved veien fra Ausland til Drangedal] og skal til seters for å lade batteriet?!"

Utsikten fra Apeland mot Hønsedalen. Sagåsen sees til venstre.

Auslandselva kommer fra Gunnustadstjenn og Katthølen, og renner videre til Sandåkerhølen

Dette skiltet i Klokkargården er nok mest myntet på bilister, men vis hensyn også når du el-sykler!

Jeg håper inderlig at naboskapet mellom Gjerstad og Drangedal er bedre enn disse skiltene ved Surtmyr gir inntrykk av. Enda godt at de mest sjåvinistiske innbyggerne skyter på skiltene, og ikke på hverandre.

Hvis du har et par gamle sko, kan du gjøre som eieren av Holmen Gård. Lokaler på gården kan du leie til møter, selskaper, brylluper.

Honning er godt og sunt. Hver morgen drikker jeg to krus kaffe med melk og honning.

Av og til er det nødvendig å tre støtende til rent praktisk

Det dyrkes tydeligvis betydelige mengder korn i Gjerstad. I bakgrunnen ligger gården Trydal. Ta det litt pent når du sykler på grusveien. Det er fort gjort å kante. (Foto: Bendik Nilsen Bergendal.)

Et flott vegstengsel om viser at her skal du ikke kjøre inn med bil til Holmen gård.

Bestanden av avdotte hjulkapsler var nok større før i tida, men langs grusveiene finner du fremdeles et og annet eksemplar, som her ved veien mellom Gjerstad og Drangedal.

Når han driver med kantslått, som her ved Svinhølen, lager traktorføreren virkelig vei i vellinga. Dette er mye bedre enn å sprøyte giftige kjemikalier. Utsikten og trafikksikker-heten blir bedre. Det siste er viktig, spesielt for oss som ferdes på to hjul.

Utsikt over jordene mot gården Eskeland.

Morkne trepråmmer begynner å bli mangelvare, så fotografen får ta til takke med plast.

Når det ikke lenger er bruk for noe å sitte på, sørger naturen selv for resirkuleringa.

Det er dette som på godt norsk kalles vaskebrett. Å sykle her, er som å kjøre båt over småbølger i 20 knop. Men det rister mye mer. Hvis du har gebiss, må du passe på så det ikke hopper ut og blir fullt av sand!

Veien ved Rosskjær mellom Grunnsvoll og Vevstad.

Ross betyr hest.

Etter å ha syklet over elva, kommer du opp på hovedveien like ved Frikjørka. Herfra sykler du oppover og tar første (grus)vei til venstre for å komme til Trydal og Holmen gård.

Niels Henrik Abel (1802-29) vokste opp i Gjerstad. Han var den fremste norske mate-matikeren i det 19. århundre og viste blant annet at femtegradslikningen ikke kan løses med de elementære regneartene. Gjerstads ungdoms-skole har fått navn etter Abel. Denne bysten står ved kirke-gården. Niels Henrik døde i Froland.

Fra den gamle veien mellom Egddalen og jernbanestasjonen, har du utsikt til Gjerstadvannet.

Trydalskjempa var i si tid kjent langt utenfor Gjerstad for sine enorme krefter. Han het (iflg. Agderposten) Olav Jensen Trydal, og allerede i konfirmasjonsalderen bar han en sekk mel under hver arm. Han døde i 1936, 70 år gammel.

En gang Olav var på jordet og pløyde, spurte noen hvor Trydalskjempen bodde.

"Han bur der borte", svarte Olav - løftet plogen med eine handa og brukte den som pekestokk...

Det er som regel mange ledige parkeringsplasser på Gjerstad stasjon. Jeg parkerer der med god samvittighet; sønnene mine er trofaste NSB-kunder og jernbanen får god reklame på nettsidene mine.

Dersom det ikke er så mange ledige parkeringsplasser, er det sikkert lurt å la de reisende disponere dem, og i stedet parkere ved Gjerstad kirke.

Når du er kommet tilbake til Gjerstad stasjon kan du hygge deg med ei god bok fra mikrobiblioteket til Gjerstad folkebibliotek.

Et kjempeflott tiltak som verdsettes av alle som er glad i bøker.

Dersom du skal være med i Ausland triathlon må du nok klare deg uten batteri og el-hjelp.

Bra
Sånn passe
Dårlig
 
 

Ønsker du å få invitasjoner og elsykkel-informasjon  rett i e-postboksen din?


Skriv deg på postlista!