Borøya

Borøya

Med sykkel finner du de spennende stedene

Du finner mange fine steder når du kjører bil på Borøya.

Men de virkelig flotte idyllene og spennende plassene kommer du til bare når du går til fots eller bruker sykkel. Mange steder må du bruke beina, selv om du har sykkel.


Sett bilen fra deg lovlig

Hvis du bruker bilen for å komme til Borøya, kan du parkere på fastlandet, for eksempel i nærheten av Hovdan mellom Eidbo og Snaresund, eller du kan bruke avgiftsparkeringen ved Hagefjordbrygga. Midt på sommeren er det vanskelig å få satt fra seg bilen på lovlig vis andre steder.

Fra Hovdan, rundt Borøya og tilbake er det omtrent 15 km.


Sving av til Kalven

På øya mellom fastlandet og Borøya, finner du Snaresund Hjemme-galleri. Hvis Grethe Walsh er hjemme, er du velkommen innom.

Når du er på Borøya, sykler du til du kommer til skiltet med Kalvenveien, og svinger inn på den. Veien er privat, men du kan selvsagt sykle der.

Ved enden av Kalvenveien må du gå av sykkelen og trille den over Kalvenbrua. Den gynger litt når det blåser, men er helt trygg.


Richard Wagners nødhavn

Fra Dynge fortsetter du på Siaveien til du kommer til Ringen. Her kan du se utover Skagerrak. Nedenfor har du Sandvika, hvor Richard Wagner måtte søke nødhavn da han flyktet fra ilske kreditorer i 1839. Fra fjellveggen Askeflu på Tverdalsøya lød ekkoet av matrosenes sang, og vips hadde han fått inspirasjon til operaen "Den Flyvende Hollender".


Borøya har egen kunsthandel

Det er bratt fra Ringen til Sandvika, og du må ikke finne på å sykle ned!

Etter å ha snudd på brygga i Sandvika, sykler du videre og tar til høyre den smale veien mot Utgårdsstrand. Da kommer du ytterst på vestenden av øya, og kan se fyret Møkkalasset langt ute.

Når du er på denne siden av øya, sykler du selvsagt utenom Borøykilen. På vei dit kommer du forbi Borøy Kunsthandel, drevet av ekteparet Sidsel Hanum og Arve Rønning.


En dukkert og litt mat

Du følger hovedveien på tilbaketuren, og sykler utenom Hagefjordbrygga. Vil du ta skyssbåten over til Sandøya, kan du gå om bord her. Sandøya er også ei kjempefin øy å sykle på.

På Hagefjordbrygga kan du nyte mat og drikke. Og du kan ta en dukkert på Persøygard. Dette er en av Tvedestrands flotte badeplasser og du kan kjøre nesten helt fram med bil. Med sykkel kommer du helt til vannet.


Ta med deg nistemat i sykkelveska, kaffe på termosen og la være å stresse. Sett gjerne av to - tre timer, for du kommer til å stanse ofte!

Klikk på kartet for større versjon.

Dette er utsikten som møter deg på høyre hånd når du sykler fra fastlandet og ut på den første og største brua i Snaresund..

Utsikten på venstre hånd. Midt på bildet skimter du noen sportsfiskere. De er kanskje ute etter sjøørreten.

Det er idyller flere steder enn ved sjøen. Dette er Blodkiltjern, som har navnet etter Blodkil like ved.

Over brua mellom Kalven og Dynge må du trille sykkelen. Ikke gå i takt over den høyeste delen av brua hvis dere er flere i følge. Brua er ikke avmerket verken på Tvedestand kommunes kart eller kartet til Gule sider. Men som du ser, er den der.

God bruk av en gammel pram; bardunert og utstyrt med utelys.

Velberget over til Dynge-sida av Kalvenbrua. Det går fint å kjøre under den med småbåter, men er båten utstyrt med mast, og du har glemt det, får du deg en overraskelse.

Fra  Siaveien ser du inn på Dynge. Fjellet midt på bildet heter Dyngeknuten. Vindfløya på toppen er tatt av lynet.

Det går fint å komme fram også uten batteri og el-motor på sykkelen, men støttehjul kan være greit.

Et optimistisk navn på en husvegg på Borøya.

Det er meninga at denne ugla skal skremme bort måker. Jeg tror imidlertid måkene har vendt seg til den, og betrakter ugla som en kjær, men lite flyvedyktig, kollega.

Jeg mener å ha hørt at i dette huset på Sia ble det i sin tid, for lenge siden, drevet skobutikk.

I båtbyggeriet på Dyngeholmen bygget brødrene Grændsen sjekter og motorbåter i mange tiår. Sjektene deres var kjent langt ut over Tvedestrands grenser. Noen ble eksportert til utlandet.

Med utsikt innover Oksefjorden. Helt innerst ligger Tvedestrand.

Original fuglekasse med egen lanterne for sikker innflyvning. Her bor sikkert en pensjonert brevdue.

Skipperhus med steinbrygge og egen sandstrand. Mer idyllisk kan det neppe bli. De fastboende vet for øvrig hvordan det er her i vintermørket, når sludd og snø blåser vannrett med nordosten (eller er det sydvesten?) inn fra sjøen, og de må forsere meterdype snøfonner.

Dette utsiktspunktet heter Ringen, og var ikke jorda rund, hadde du kunne sett helt til Danmark.. Helt til høyre i bildet ligger Askeflu. Fra fjellveggen her hørte Richard Wagner ekkoet av matrosenes sang, og ble inspirert til å komponere operaen "Den Flyvende Hollender"

Nedenfor Ringen ligger Sandvika, hvor Wagner måtte søke nødhavn da han rømte fra kreditorene sine.

Sommerhage med blomsterbåt, fuglekasse med hjertehull og fiskeruse.

Man viser hensyn når veien går gjennom hagene til folk.

Det er tryggest å fortøye skikkelig, også når farkosten ligger i hagen. Det kan jo bli kraftig høyvann.

Her kan du gjøre fast båten trygt i all slags vær.

Kanskje biter fisken. Tilhengeren står godt parkert under "Parkering forbudt"-skiltet.

Det er Greit å ha en fastmontert kubbestol å hvile seg på når man vil ta en pust i bakken på vei hjem

Og da finnes vel  "Utaforkilen" også?

Ytterst på vestre enden av Borøya. Som en liten prikk i horisonten, til høyre for midten av bildet, skimtes fyret Møkkalasset, som ligger utenfor Kilsund

Fotballmål slik man brukte i tidligere tider på jordet tvers overfor boligfeltet Krokåker.

Og de splitter nye, moderne målene som står på lekeplassen ved den tidligere skolen, som nå brukes som grendehus.

Det gamle sløydlokalet ved Borøy skole holder driftige foreldre på å pusse opp så det fortsatt kan brukes som forsamlingslokale for ungdommen.

Ved Hagefjordbrygga finner du friområdet Persøygard med ei kjempefin badestrand. Med el-sykkelen kan du komme helt ned til vannet. I bakgrunnen ser du skauen på Sandøya. Den er så stor at det år om annet er elgjakt.

Like ved veien ut til Hagefjordbrygga finner du også ei sandstrand.

Hvis du er på jakt etter et tre som er til salgs, finner du dette i Hovdankrysset.

Ikke alle sommerhyttene på Sørlandet er luksuriøse med lett adkomst til sjøen og egen brygge...

Dette skiltet står ved Kalven-veien og anmodningen gjelder i grunnen hele Borøya

Borøya fikk fastlandsforbindelse med Snaresundbruene, men det varte noen år før veien ble lagt helt fram til Dynge, Sandvika og Borøykilen. Folk som kjøpte bil, bygget seg garasjer inne på øya. Garasjene var ikke så brede. Bilene den gang var atskillig smalere enn i dag.

Bra
Sånn passe
Dårlig
 
 

Ønsker du å få invitasjoner og elsykkel-informasjon  rett i e-postboksen din?


Skriv deg på postlista!