Barmen

Hvorfor beit bikkja mannen?

Etter at jeg begynte å sykle el-sykkel og studere kart, har jeg oppdaget at det finnes mange rare og morsomme stedsnavn.

På øya Barmen i Risør er det et sted som heter Der bikkja beit mannen. Jeg ser på Internett at også andre lurer på hvordan stedet har fått dette navnet. Noe svar har jeg ikke funnet ennå.

I nærheten er det for øvrig et sted som heter Tobakksrullen. Også dette navnet har ganske sikkert en forhistorie.

Send meg gjerne en e-post hvis du har tips om bakgrunnen for navnene.


Ei langstrakt øy

Dersom man ikke er lokalkjent, er det fort gjort å tenke på Barmen som ei lita øy mellom Risør og Søndeled. Barmen er ei øy, men liten er den ikke. Fra Sundet ved Risør til gården Barmen i andre enden av øya, er det drøye 9 km. Når du sykler fram og tilbake, og i tillegg tar noen avstikkere, tilbakelegger du over to mil.


Opp og ned

Det er ikke så mange meterne av gangen du sykler vannrett, det går mest opp og ned. Det betyr at du bruker en del mer strøm enn på flat vei, men du kommer greit fram og tilbake med et batteri på 10 Ah, som mange el-sykler er utstyrt med.

Navnet Barmen skriver seg ikke fra kvinnelig ynde, selv om øya altså har kurver så det holder. Navnet på øya skal komme av det gammelnorske Barmr, som betyr brem eller kant. Gården Barmen var før 1668 en del av gården Søndeled.


Som på Vegårsheia

En sykkeltur på Barmen er ikke spekket med spennende opplevelser, men den er fascinerende og det er mange fine steder. Da jeg syklet på denne øya mellom Sørfjorden og Nordfjorden, like i nærheten av Risør helt ute mot Skagerrak, hadde jeg følelsen av at jeg like gjerne kunne ha syklet langt inne på Vegårshei. Her er ferskvann og skogsdrift.

Når du har syklet omtrent halvveis, kommer du til en bomvei. Kommer du med bil og tar sjansen på kjøre hvis bommen er åpen, koster det deg 1200 kroner å komme gjennom hvis den er låst på tilbaketuren. Bruk sykkel!

Klikk på kartskissen for å se større versjon.

Hvis du ikke har båt, er brua i Sundet eneste mulighet til å komme tørrskodd fra fastlandet til Barmen.

Idylliske Sundet sett fra Barmen. Brua ligger 815 meter fra rundkjøringa på Frydendal. Der finner du også parkeringsplass ved kommunehuset.

Etter å ha syklet Barmen på langs, og tråkket opp og ned mange og til dels bratte bakker, blir du belønnet med en flott utsikt over Rødsfjorden.

Kranfjorden sett fra Sundet. Langt ute på Risørsida, skimter du industribygningene på Krana. På jordet ligger det for øvrig en tennisbane med høyt gjerde.

I Mindalen er det hjelp å få hvis du trenger dyrlege. Dyrlegen kan åpenbart kunsten å stelle i hagen. Beklager at jeg parkerte sykken på graset.

I Mindalen er det en fin småbåthavn, badebrygge (sees i bakgrunnen, midt på bildet), toalett og parkeringsplasser. I bakgrunnen til venstre ligger eiendommen Mindalen, med et sommerhus som kan leies fra mai til september. Brygga beboes av måker som er svært hissige når de har unger!

Egg til salgs like etter bommen du passerer halvvegs. Ingen var hjemme da jeg var innom.

Dette bildet kunne jeg nesten like gjerne tatt på en av mine mange sykkelturer på Vegårshei. Når du sykler innover på Barmen etter å ha passert bommen, er det lite som minner om ei øy i havgapet.

Dette bildet er tatt fra det som for meg så ut som ei ledig tomt i det lille boligfeltet på Øya. Du får fin utsikt i retning Risør hvis du bosetter deg her.

Utsikten fra veien ved Kvennhusheia. Over sykkelsetet ser du småbåthavna i Mindalen, og hvis du klikker opp stort bilde, ser du den høye masta på Viddefjell.

Tjenndalstjenn befinner seg 600 meter fra Sundet. Innenfor ligger Tjenndalen, Øygarden og Fagerheim.

Bra
Sånn passe
Dårlig
 
 

Ønsker du å få invitasjoner og elsykkel-informasjon  rett i e-postboksen din?


Skriv deg på postlista!