Sandøya

Sandøya

flott å sykle på og større enn du tror

Sandøya er utvilsomt det området i Tvedestrand kommune hvor folk sykler mest. Folk bruker sykkelen når de skal til og fra båten, handle på butikken eller har andre ærend rundt forbi.


Idyller

Sandøya har flotte sykkelveier og du vil oppdage at den er større og mer variert enn du kanskje trodde på forhånd. Idyllene ligger som perler på ei snor, men hold deg til de kommunale veiene og ikke vær til sjenanse for fastboende og feriegjester.


Greit å ta skyssbåten

Det greieste er å ta en av skyss- eller rutebåtene til Sørlandets Maritime AS (tlf. 976 49 861). Er dere mange syklister i følge, bør dere kontakte båtselskapet på forhånd.

Det er offentlige brygger på Hauketangen (vestenden), Haven (midt på øya) og i Sandøykilen (østenden).

Du kan også bruke egen båt. Da en kamerat og jeg var på søndagstur, fikk vi lov å legge båten ved butikkbrygga i Sandøykilen.


Mye spennende!

På Sandøya finner du spise- og overnattingssteder, dagligvarebutikk, keramiker, lysestøperi, båtbyggeri, produksjon av ullvarer - og mye annet spennende som du kan lese mer om på den innholdsrike hjemmesida til Sandøya Vel.


Ta det med ro og nyt turen

Den kommunale veien på Sandøya er ikke av like høy standard alle steder, men er grei å sykle på så lenge du tar det litt med ro en del steder.

En sykkeltur på Sandøya er omtrent 8 km lang, hvis du holder deg til hovedveien. Tar du stikkveiene også, kommer du opp i omtrent 12 km. Biltrafikken er relativt beskjeden. Det er kun to biler på hele øya.

Knut Ivar Christensen passer på å ta det litt pent på grusveien i krysset til Hauketangen.

Klikk for å se større versjon av kartskissen.

Kaia på Hauketangen er endepunktet på vestenden av Sandøya. Et fint sted å spise nistematen.

Steinar Thorsen var guide da jeg arrangerte el-sykkeltur på Sandøya våren 2015. Før vi la ut på ferden, henledet han oppmerksomheten på at det er fartsgrense på 20 km/t.

Klåholmen ligger på østre enden av Sandøya.

Tove Aargaard var trolig en av de første fastboende som forsøkte el-sykkel på Sandøya. Her på Klåholmen drev Ambjørnsen fiskemottak i mange år.

"Rival" er den største skyssbåten, og har plass til mange sykler. Om nødvendig tar man et par ned i salongen.

Sandøya er trolig det området i hele Tvedestrand hvor det er flest sykler. De finnes i alle modeller og fabrikater. Enkelte noe merket av tidens tann.

Presenning for å holde sykkelen tørr, og kurver til varene fra butikken.

Arne Bjørnstad,leder i Tvedestrand eldreråd, forsøker Arendal kommunes el-(dre)sykkel med frivillighetskoordinator Derek Mann som pilot. Sykkelen bestod "Sandøy-testen" med glans.

Roger Iversen passer på at yngsteman holder sida mens en av el-syklistene skal kjøre forbi.

Steinar Thorsen og el-syklister på Hauketngen med Skagerrak i bakgrunnen.

Gunn Larsen (t.v.) og Nina Hagane fikk en hageprat med Wenche Lund på Klåholmen.

Tjue el-syklister var med på el-sykkelturen på Sadøya som jeg arrangerte i mai 2015. Her er forsamlingen klar til å fortsette mot Hauketangen etter matpause ved Sandøya skole.

Fager kveldssol smiler over rutebåten "Rival" kommer til Sandøykilen for å hente el-syklister som har tilbrakt tre hyggelige timer på Sandøya.

Skyssbåten legger til brygga på Klåholmen..

Det er greit å ta en rast ved Sandøya skole. Like ved skolen finner du keramikkverkstedet og -utsalget til Eivind Hermansen.

Gunnar Haugo får med seg sykkelen om bord i "Rival".

På vei tilbake til Hagefjordbrygga.

Når du skal dra til Sandøya med egen båt, hører redningsvest og draft med til utrustningen.

Bra
Sånn passe
Dårlig
 
 

Ønsker du å få invitasjoner og elsykkel-informasjon  rett i e-postboksen din?


Skriv deg på postlista!